Rabu, 12 Mei 2010

KELEBIHAN MINYAK KELAPA DARA

Minyak Kelapa Dara mengandungi Medium Chain Triglyseride(MCT) yang hampir sama dengan lemak yang terdapat dalam air susu ibu.(ASI)
Minyak Kelapa Dara adalah 100% Organik,diakui oleh Doktor diseluruh dunia tentang kehebatannya,bersifat Anti Virus & Anti Bakteria,boleh merencatkan virus HIV,tiada kolesterol,tidak menyebabkan kegemukan,menurunkan darah tinggi & kencing manis,tiada kesan sampingan. Diakui diseluruh DUNIA sebagai makanan berfungsi pada abad ke 21.
Fakta: Minyak Kelapa Dara telah mendapat pengakuan FDA di Amerika Syarikat dan dimasukkan didalam daftar GRAS (Generally Regarded as Safe) dan disahkan selamat untuk dimakan.

Sifat-sifat Minyak Kelapa Dara

• Berwarna jernih

• Diproses melalui kaedah bioteknologi

• Penggunaan mikroorganisma semulajadi untuk proses pengekstratan minyak

• Diproses tanpa menggunakan haba,pengawet,bahan perasa dan bahan kimia

• Mengekalkan keadaan/struktur semulajadi minyak

• Bau kelapa asli dan agak masam sedikit kerana kandungan asid laurik yang agak tinggi

• Akan membeku pada suhu 24ºC (cepat membeku)

Mengapa Perlu Menggunakan Minyak Kelapa Dara Yang 100% Organik

• Membantu mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang Ideal

• Mengurangkan risiko serangan jantung dan darah tinggi

• Mengurangkan kadar kolestrol

• Mengawal kencing manis dan Anti Oksida yang semula jadi

• Tidak meningkatkan paras platelet dalam darah

• Mencegah serangan penyakit kerana memiliki agen Anti Virus,Anti Bakteria,

Anti Fungus dan Anti Protozoa

• Meningkatkan kadar metabolisma dan pemangkin kelenjar tiroid

• Membekal sumber tenaga yang pantas

• Mengurangkan kedutan kulit dan melindungi kesan ultra violet(matahari)

• Mengurangkan kelimumur dan mengaktifkan pertumbuhan rambut


Minyak Kelapa Dara Sebagai Anti Kanser

Minyak kelapa dara menyandungi Medium Chain Triglyseride(MCT) yang hampir sama dengan lemak yang terdapat dalam air susu ibu(ASI).MCT ini mempunyai kesan nutrien yang sama dengan ASI.MCT inilah yang menjadikan minyak kelapa dara boleh mengatasi dan mencegah kanser.
Sifat Anti Mikrob MCT pada minyak kelapa dara membantu tubuh menghilangkan bakteria penyebab penyakit.MCT mengarah mbil alih tugas untuk mematikan mikrob Semakin berkurangnya jumlah bakteria yang mengganggu di dalam tubuh,sel-sel darah putih akan bebas mencari dan merencatkan sel-sel kanser.Selain itu,MCT mempunyai pengaruh seperti Anti Oksidan yang mencegah tindak balas radikal bebas dan memberikan perlindungan.

Minyak Kelapa Dara Merencatkan Virus HIV

Berbeza dengan aggapan masyarakat barat selama ini bahawa minyak kelapa dara merupakan minyak yang mengandungi kolestrol yang menyebabkan gangguan jantung dan pembuluh darah, beberapa kajian terbaharu menunjukkan minyak kelapa dara mampu melindungi kesihatan. Kajian oleh Enig MG(tahun 2001) dan kumpulannya menunjukkan, 50% dari asid lemak pada minyak kelapa dara adalah asid laurik dan 7% lagi adalah asid kapriat.Kedua ya Asid Lemak Tepu Rantaian Sederhana (MCFA) yamg muda dimetabolisme dan tidak meningkatkan kadar kolestrol dalam darah.
Dalam tubuh, asid laurik akan berubah menjadi sebati dengan monolaurin dan asid kapriat diubah menjadi monokaprin.Keduanya bersifat antivirus,antibakteria dan antiprotozoa dan kini dikembangkan untuk melawan HIV/AIDS.

Minyak Kelapa Dara Sebagai Anti Oksida

Kebanyakan minyak mempunyai struktur kimia yang tidak stabil dan mudah teroksida apabila terdedah kepada haba,cahaya,kelembapan dan oksigen.Minyak teroksida membentuk radikal bebas yang toksik menyebabkan penyakit memberhaya seperti kanser dan jantung.

Struktur kimia minyak kelapa sangat stabil dan tidak mudah teroksida. Ia mengelakkan pembentukan radikal bebas toksid.

Persamaan Minyak Kelapa Dara Dengan Kehebatan Susu Ibu.

Industri kesihatan dunia menggalakkan penggunaan susu ibu sebagai makanan bayi yang hebat. Ini kerana bayi disusui ibu lebih sihat dan cergas. Mereka juga dilindungi dari penyakit serta mempunyai kadar metabolisme yang tinggi.
Kompenan penting di dalam susu ibu adalah sejenis lemak tepu aktif yang juga merupakan bahan penting yang sama wujud di dalam minyak kelapa dara.Dengan memakan minyak kelapa dara kita akan mendapat kesan perlindungan dan kehebatan susu ibu.
Tahap Beku Minyak Kelapa Dara


Tahap beku minyak kelapa dara ialah 25 ºC.

Minyak kelapa menjadi cair diparas 25 ºC keatas manakala ia membeku di paras sama.Oleh itu ia memjadi cair pada suhu bilik iaitu 28 ºC.
Suhu badan normal manusia adalah 28 ºC. Pada suhu ini minyak kelapa dara pastinya dalam keadaan cair disebalik kepercayaan popular yang ianya akan menyumbat saluran darah,

Pembasmi Kuman Semulajadi.

Dalam tahun 1966,seorang professor farmakologi dan penyelidik Universiti Michigan telah menemui sifat antivirus dan anti bakteria sejenis lemak tepu aktif yang menjadi bahan penting minyak kelapa dara.
Sejak dari itu lemak tepu aktif ini telah dikenalpasti bersifat anti viris,anti bakteria,anti fungus dan anti protozoa.Sifat pembasmi kuman ini telah menjadi minyak kelapa dara satu bahan berkesan untuk menentang penyakit disebabkan oleh kuman.
Kebanyakan virus dan bakteria dilindungi oleh satu lapisan lemak luaran ini lantas membunuh DNA virus dan bakteria.

Pemangkin Kadar Metabolisme Badan

     Tidak seperti makanan lain yang dihancurkan kepada molukel-molukel yang lebih kecil sewaktu proses penghadaman , diserap didalam dinding intestine dan dijadikan molukel lemak dan protein yang dipanggil lipoprotine,menyerap masuk kedalam aliran darah dan akhirnya dihantar kelimpa untuk menghasilkan tenaga,lemak tepu aktif di dalam minyak kelapa dara dihadamkan terus dan dihantar kepada limpa untuk menghasilkan tenaga dan merangsang kadar metabolisme.
Penyelidik telah membuktikan penduduk Kepulauan Pasifik mempunyai kadar metabolisme yang tinggi disebabkan banyak memakan makanan berasaskan kelapa. Ini menyebabkan mereka mempunyai kesihatan yang amat baik.
     Apabila kadar metabolisme meningkat,bahan manusia akan mengalami - kadar pembakaran lemak dan kolestrol yang tinggi- kehilangan berat badan – pertumbuhan sel badan yang lebih pantas – meningkatkan sistem pertahanan badan.

KAEDAH DAN CARA PEMOROSESAN
1 ). KAEDAH : PERAMAN 36 JAM

KELAPA

( KELAPA 10 BIJI + AIR 4 LITER )
SANTAN
BIARKAN 36 JAM

Hasil peraman-

3 lapisan terhasil
..... Tahi minyak ( lapisan 1 )

MKD ( lapisan 2 )

Air ( lapisan 3 )

TAPIS 2 X – Lapisan 2
Kertas turas
MKD ( MINYAK KELAPA DARA )

Aliran Proses Pengeluaran Minyak Kelapa Dara ( MKD )
Mengikut Kaedah Pancingan ( Perubahan Emulsi )
Dibotolkan / digunakan sebagai bahan
 untuk membuat Produk Hiliran
Diproses menjadi produk makanan.

.














Tiada ulasan:

Catat Ulasan